KRÁLOVSKÉ RŮŽE A JEJICH KOMBINACE

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Růže (Rosa) patří mezi nejkrásnější a nejobdivovanější kytky. Když je ale na záhonu necháme samostatně, postupně se mezi nimi vytvoří nepříliš hezké mezery, a proto je dobré kombinovat je s jinými rostlinami.

Růže a plaménky
Velmi dobře se k růžím hodí plaménky. Tyto rostliny jsou k sehnání v nejrůznějších odrůdách, vybrat si můžeme takovou, které se výborně daří na slunci, ve stínu, zvolit můžeme i kandidáta ke zdi, k růžím a dokonce i do nádoby na terasu, hodí se prostě kamkoli. No nejvíce, doslova romanticky, vyniknou právě v kombinaci s růžemi. Před nákupem plaménku musíme zvážit barvu, sílu růstu, dobu květu i jejho velikost, aby růže příliš nezastínil.

K popínavým růžím se hodí nejlépe plamének vlašský (Clematis viticella) a také hybridy, které kvetou v létě. Tyto odrůdy kvetou od června do září a jsou velmi odolné. Plaménky se dají kombinovat i s menšími růžemi, v takovém případě je nezbytné vybrat slabší a nižší plaménky, které rostou jen do výšky asi půl metru, aby pak byla růže vidět. Plamének celolistý (Clematis integrifolia) a plamének přímý (Klematis recta) se hodí k  růžím záhonovým.

Růže a vysoké trvalky (foto)
Růže se dají kombinovat i s hodně vysokými trvalkami. Nejlepším partnerem jsou pro ně stračky (Delphinium), které mají krásné modré květy a jejich soukvětí působí v záhoně jako vysoké antény. Vyniknou v kombinaci se žlutými růžemi (Lucia, Bordure Champagne). Pokud je vysadíme společně, nesmíme jim zapomenout na jaře dopřát hodně výživy, především ještě před tím, než vyženou nové lístky – sáhneme po organicko-minerálním hnojivu.