Lopatkovec

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Lopatkovec  (Spathiphyllum) je velmi krásná, stálezelená a napůl epifitní rostlina, která roste v Kolumbii na keřích ve stínu stromů.

Nabízí svým pěstitelům něžné bílé květy, a to téměř nepřetržitě. Dokonce i za horších světelných podmínek, proto patří k těm rostlinám, které můžeme pěstovat na severním okně našeho bytu.

Během vegetačního období, které má od října do ledna, udržujeme substrát vlhký (ale nikoli přemokřený) – musíme tedy dávat pozor na přelití, po chvilce vylijeme přebytečnou vodu z podmisky. Lopaktovec má rád častý postřik a vyhovuje jí i omývání listů, a to měkkou vodou. Do zálivky přidáváme jednou za dva týdny hnojivo na zelené rostliny. Na podzim a v zimě ji přemístíme do chladnější místnosti a zalévání omezíme.

V tomto období dokonce kytka snese i prostory se suchým vzduchem, ale pozor – nesnáší průvan. Naopak v létě je potřeba listy pravidelně kropit, žízeň signalizují povadlé listy. Při doplňování živin dáváme pozor na přehnojení – rostlinám začnou hnědnout konce listů.

Přesazujeme ji většinou na jaře – do směsi listovky, jehličí, písku a rašeliny.