Jogurtový rebarborový koláč s jahodami
Co potřebujeme
22 g bílého jogurtu, 100 g hladké mouky, 80 g hrubé mouky, 100 g cukru krupice, 2 balíčky vanilkového cukru, 5 lžic oleje, ½ prášku do pečiva, 5 vajec, 250 g rebarbory
Jak na to
V míse smícháme jogurt, vanilkový cukr, cukr krupici, 2 vajíčka a 3 žloutky a vše promícháme. Přidáme olej a dobře zašleháme, nakonec hladkou i hrubou mouku, kypřící prášek a vypracujeme tekuté hladké těsto.
Umyté jahody nakrájíme, měly by být zhruba stejně velké, jako budou kousky rebarbory. Vymažeme tukem formu na pečení, vysypeme moukou. Nalijeme těsto, na něj uložíme rebarboru a na ni jahody. V míse vyšleháme sníh ze 3 bílků a vanilkového cukru, a tím pokryjeme koláč tak, aby nevytekl z formy přes okraje koláče. Kdo chce, může i na bílkovou čepičku dát kousky jahod.
Koláč pečeme v troubě 45 minut při 180°C.