ŠKŮDCE, KTERÝ NIČÍ HLAVNĚ TÚJE

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Ve druhé polovině vegetačního období dochází obvykle k přirozenému hnědnutí a usychání bočních větví túje, borovic i cypřišů. V posledních letech se však na těchto jehličnanech objevuje škůdce, který způsobuje podobné příznaky – tímto nepříjemným záškodníkem je kůrovec jalovcový (Phloeosinus thujae). Na rozdíl od přirozeného hnědnutí a usychání způsobuje nepravidelné odumírání jednotlivých větviček v korunách napadených stromů.

V květnu a v červnu se dospělí brouci doslova „vžerou“ do menších větví a vykoušou v nich krátkou chodbičku. Když zafouká silnější vítr, takto poškozené větve ze stromů opadávají. V jejich bazální části nejdeme vykousnutou chodbičku a někdy i samotné brouky.

Kůrovec jalovcový známý i jako lýkožrout má válcovité, černohnědé tělo a bývá dlouhý 1,5 až 2 mm, jeho larvy se vyvíjejí pod kůrou kmenů a silnějších větví borovic, tújí či cypřišů. Většinou jde o oslabené nebo staré stromy, které vlastně lýkokaz jen „dorazí“, protože by pravděpodobně i tak odumřely.

Kůrovec má během roku jednu generaci a hlavním obdobím rojení brouků je květen a červen.

Postřiky, které se doporučují používat během rojení brouků, nemívají příliš velký účinek, je proto otázkou, zda proti škůdcům vůbec zasahovat – poškozením jednotlivých větví není totiž život napadených stromů ohrožený. V suchých a teplých letech a v oblastech, kde je výskyt kůrovce extrémní, by se mohly udělat dva postřiky s dvoutýdenním odstupem přípravky Dursban 480 EC a Karate Zeon 5 CS. Do postřikové kapaliny je dobré přidat smáčedlo (např. Silwet).