JAHODOVÉ MÁMENÍ

In Okrasná zahrada, Ovoce, Poradna, Recepty by walsla

Jahody obsahují hodně vitamínu C, K, skupiny vitamínů A a B, sodík, vápník, fosfor, draslík, flór, kobalt, bór, hořčík, bílkoviny. Jsou zdrojem organických kyselin, jako například citrónové, vinné, salicylové, jablečné – právě díky tomu mají nezaměnitelnou chuť a vůni. Ale pozor, právě kyselina salicylová způsobuje mnoha lidem alergii.

Jejich předností je, že obsahují málo kalorií, protože se skládají z 90 procent z vody. Mají v sobě dobré rostlinné látky červené barvy, které zabraňují růstu a tvorbě rakovinných buněk a působí jako antioxidant. Budoucí maminky by měly jíst jahody pro jejich obsah kyseliny listové, čímž zajistí zdravý vývoj, růst buněk a tvorbu krve ještě nenarozenému miminku (hlavně v prvních týdnech těhotenství).

Jahody obsahují také pektin – vlákninu, která snižuje cholesterol v krvi a bojuje se zácpou, dále dobré cukry jako fruktózu a glukózu, kterých se nemusejí obávat ani diabetici, protože fruktóza nepotřebuje pro využití v těle inzulín, naopak váže chrom – ten je pro zpracování cukrů v těle velmi důležitý.

Toto ovoce nepatří mezi trvanlivé druhy, proto je dobré sklízet jahody brzy ráno, dokud jsou ještě prochladlé nocí. Velmi důležité je správně jahody umývat, nejlépe pod slabý proudem tekoucí vody, pak lehounce vysušit v osušce nebo nechat okapat v cedníku. Úplně nakonec bychom měli utrhnout zelený stonek, který při mytí zabraňuje vniku vody dovnitř plodů.

Kdo má rád hodně sladké ovoce, může zkusit jíst jahody s pomerančovou šťávou, mátou, levandulí a hlavně s pravou vanilkou.