LILEK PLNĚNÝ MASEM
Co potřebujeme
2 lilky, olej, sůl, masová směs – olej, cibule, 2 stroužky česneku, 150 g mletého masa, pepř, sůl, 2 zelené papriky, 2 rajčata
Jak na to
Baklažány umyjeme, podélně rozkrojíme na dvě části a vydlabeme. Na oleji osmažíme cibuli a na plátky nakrájený česnek, přidáme mleté maso, vše opeříme, osolíme, těsně před dovařením přidáme na proužky nakrájené papriky a také rajčata.
Vydlabané lilky naplníme masovou směsí, položíme do olejem vymazané zapékací misky a dáme asi 20 minut do trouby zapéct (podle chuti můžeme také směs posypat strouhaným sýrem). Podáváme s brambory.
PIKANTNÍ POMAZÁNKA
Co potřebujeme
400 g lilku, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, 200 g měkkého tvarohu, citronová šťáva, mletá červená paprika, 20 ml bílého vína, petrželová nať
Jak na to
Oloupaný lilek, cibuli a česnek nakrájíme na plátky, rozložíme na plech, který jsme vyložili pečicím papírem a pokapeme olejem. Zeleninu upečeme ve vyhřáté troubě a pak ji necháme vychladnout. Rozmixujeme ji a smícháme s tvarohem a nasekanou petrželovou natí. Pomazánku dochutíme šťávou z citronu a vínem a solí, podáváme s opečeným toastovým chlebem.