Nad dotazy čtenářů – FIALKA

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

“Dobrý den, na internetu jsem našla sirup z fialek, vždycky jsem si myslela, že jsou jedovaté. Snažila jsem najít nějaké info, bohužel někteří tvrdí že ano, někteří ne. Jak je to tedy?” ptá se na fcb naše čtenářka Katka N.

VIOLKA VONNÁ – FIALKA – VIOLA ODORATA 

Fialka je vytrvalá drobná květinka, vysoká asi 10 – 15 cm, kterou najdeme v parcích, na okrajích cest, u potoka, či pod keři. Rozkvétá mezi prvními jarními rostlinkami už v březnu a dojímá nás svou skromnou jednoduchou krásou, nádhernou přírodní vůní a fialovomodrou barvou (vzácně se vyskytuje i druh s bílými květy). Květy i srdčité listy, které tvoří přízemní růžici, vyrůstají z oddenku, jehož pomocí se dobře vegetativně množí.

Fialka obsahuje vonnou silici, která se používá do parfémů a dalších kosmetických přípravků. Kromě toho je bohatá na hojivý sliz a mnoho saponinů – ty zase usnadňují odkašlávání . Dále je tu obsažen alkaloid violin, a také sloučenina kyseliny salicylové – to je látka obsažená v acylpyrinu a právě díky ní má fialka také protirevmatický účinek.

Sbírá se oddenek (nejlépe koncem léta v září, či v říjnu), ale i nať (v době květu) a suší se při nižší teplotě – do 40°C. Užívá se při chorobách cest dýchacích, při revmatizmu, má močopudné účinky, zevně je účinná na špatně se hojící rány i proti lupům. Obvykle se podává ve formě lihové tinktury nebo čajového nálevu (1 lžička na šálek vody – pozor při předávkování se může objevit nevolnost). Dětem maminky či babičky připravují lahodný sirup – proti kašli a pro spaní.