NĚKTERÉ KVĚTINY VEN AŽ PO ZMRZLÍCÍCH

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Vydržet to však není snadné. Jarní sluníčko i teploty lákají. Ale my se nenecháme zmást a přece jen vydržíme. Dnes tedy připomeneme oleandr, mandevilu a fuchsii.

Oleandr (Nerium oleander)  – tato rostlina přezimovala na světlém stanovišti při teplotě 3 až 12°Celsia, začátkem jara jsme ji přemístili na teplejší místo. Tou dobou jí musíme také zvyšovat zálivku a začít s přihnojováním. Můžeme také prořezat výhonky – staré a ty, které rostou našikmo, seřízneme je na 5 až 10 cm. Musíme mít ale na paměti, abychom nezlikvidovali vyzrálé loňské výhonky, na kterých se budou tvořit květy. Zároveň musíme zkontrolovat, zda rostlinu nenapadli škůdci. Mladší rostliny na jaře přesadíme do čerstvého substrátu, starší oleandry stačí přesadit každé tři až čtyři roky.

Mandevila (Mandevilla)– Ideální teplota při přezimování by se měla pohybovat kolem 7°Celsia. Dříve než ji vyneseme na balkon, ji dáme na několik týdnů do místnosti s teplotou kolem 13°C, ale předtím ještě radikálně seřízneme všechny výhonky. Rostlina snese řez bez větších problémů, musíme však dát pozor na mléko vytékající z výhonků – je totiž jedovaté a může dráždit pokožku. Po přezimování je dobré kytku přesadit do větší nádoby a přidat do květináče nějakou mřížku jako podpěru.

Fuchsie (Fuchsia) – tyto rostliny je třeba seříznout ještě před přezimováním, na jaře už jen vytvarujeme korunku, přičemž roční výhonky zkrátíme na dva páry listů. Pak je přesadíme do nové nádoby, která však nesmí být příliš velká, do substrátu přidáme hnojivo a nádobu dáme na světlé místo s teplotou kolem 15°C. Fuchsie vyžaduje hodně tepla, a tak je to jedna z posledních květin, které na balkon vyložíme. Navíc musí zůstat v polostínu.