PAM-PAM-PAMPELIŠKA

In Okrasná zahrada, Recepty by walsla

Pampeliška lékařská – smetánka lékařská (Taraxacum officinale)je krásná žlutá rostlina rostoucí na loukách, trávnících, podél cest a silnic, ale na našich zahrádkách je nevítaným hostem. Hurá pro lopatku či jiné nářadí a už se jí snažíme zbavit.
Je to vytrvalý plevel s delším kořenem, přízemní růžicí vykrojených listů a zářivě žlutým květenstvím, které se posléze mění na ochmýřené plodenství – bílé padáčky, díky nimž se snadno šíří na velké vzdálenosti. Pampeliška kvete zpravidla od dubna do června a potom ještě jednou na podzim.
Není jen obávaným plevelem, ale i vyhledávanou, významnou léčivkou – sbíráme kořen, listy i květy. Droga obsahuje hořčiny, třísloviny, glykosidy, silici a vitamíny A, C – má mírně hořkou chuť. Využívá se při zánětech močových cest, při ledvinových kamenech a nemocech jater, protože podporuje tvorbu žluči, je podpůrným prostředkem při léčbě cukrovky.
Čerstvé listy můžeme použít do jarních salátů. Známý pampeliškový med je lahodný, usnadňuje odkašlávání a pomáhá při nemocech dýchacích cest.Vyrábí se několika způsoby.

Pampeliškový med
Co potřebujeme
4 hrsti čerstvých květů, 1 l vody, 1 kg cukru, 1 citrón, 1 pomeranč
Jak na to
Květy opláchneme, prosypme cukrem, pokapeme citrónovou šťávou a necháme 12 hodin stát. Pak smícháme s převařenou vodou a necháme 24 hodin louhovat. Druhý den květy s vodou svaříme a po vychladnutí scedíme. Přidáme cukr a plátky pomeranče, promícháme a znovu pomalu zahřejeme až k bodu varu a opět necháme zchladnout. Tento proces opakujeme tak dlouho, dokud tekutina nezíská hustotu medu. Uložíme v dobře umytých sklenicích.