MAŘINKA VONNÁ

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Mařinka je voňavá vytrvalá lesní bylinka, která dosahuje výšky asi 15 cm a kterou si lehko můžeme vypěstovat sami na zahrádce ze semen, nebo vegetativních výhonků. Její drobné bílé květy rozkvétají už na jaře (květen, červen).

Mařinka vonná (Asperula odorata) je vlastně její starší název, nové pojmenování je svízel vonný (Galium odoratum). Pochází z Evropy, odkud se rozšířila do Asie i Ameriky.

Léčivé účinky mařinky

Na počátku květu, tedy v dubnu či začátkem května se sbírá nať, kterou sušíme se ve stínu. Obsahuje kumarinový glykosid asperulosid, organické kyseliny, třísloviny, hořčinu, vitamin C, silici a amid kyseliny nikotinové. Má příjemně nahořklou chuť a voní po čerstvém senu.

Látky obsažené v mařince podporují trávení, uklidňují, používají se proto při nespavosti a nervovém vyčerpání. Mají protikřečové účinky, působí močopudně a pomáhají při nadýmání a bolestech břicha.

Musíme však dávat pozor na dávkování – takže použijeme jen 1 až 1 ½ lžičky sušené drogy a neužíváme ji dlouhodobě – mohla by totiž vyvolávat bolesti hlavy.

Čerstvá i sušená si dlouho uchovává krásnou vůni, pro kterou je též velmi oblíbená. Její aroma se používá i při výrobě alkoholických nápojů.