Jahodový koláč s rosolem
Co potřebujeme
čerstvé jahody, 4 vejce, 200 g tuku, 200 g cukru, 200 g polohrubé mouky, ½ prášku do pečiva
rosol: smícháme vodu se sirupem, abychom získali ½ litru tekutiny, 2-4 lžíce cukru, citronová šťáva, 2 vanilkové pudinky, 2 lžíce rumu
Jak na to
Utřeme tuk s cukrem a postupně přidáváme žloutky – do vyšlehané hmoty vsypeme mouku prosátou s práškem do pečiva – znovu šleháme, nakonec přidáme sníh ze 4 bílků. Dáme do vyhřáté trouby péct do růžova (asi 20 minut).
A připravíme si rosol. Svaříme vodu se sirupem, přidáme rozmíchané pudinky s cukrem, rum a citronovou šťávu. Za stálého míchání povaříme asi 2 minuty (podle návodu na pudinkovém sáčku). Protože jsme nepoužili mléko – vznikne nám průsvitná hmota – rosol.
Na upečený korpus naskládáme jahody a zalijeme ještě trochu teplým rosolem. Necháme vychladnout, pak nakrájíme a mlsáme…