Květák (Brassica oleracea convar. botrytis) – lidově karfiol patří k oblíbeným košťálovým zeleninám. Lidově se mu říká karfiol a víte, co všechno květák obsahuje? Byla by to dlouhá řádka – nechyběly by bílkoviny, voda, vláknina, vitamíny (například C, B, E), kyselina močová (kvůli ní se květák nedoporučuje pro lidi, kteří trpí dnou) a další.
Pěstování je závislé na podmínkách, které květáku můžeme na zahrádce poskytnout. Důležitý je už správný výběr konkrétní odrůdy, výsev ve správnou dobu, vhodné stanoviště, dobrá půda a živiny, dostatečná vláha i světelné podmínky. Jestliže se rozhodneme pro sazenice, které zakoupíme už připravené k výsadbě, pak by měly být už řádně otužilé. A naše snažení zdaleka nekončí výsadbou – za suchých dnů musíme pravidelně zalévat, příliš sluníčka by znamenalo, že naše bílé růžice zežloutnou, a proto svazujeme nad růžicí listy, hlídáme mlsné škůdce – můžeme zkusit netkanou biotextilii (ta jak víme, zajistí nejen ochranu před škůdci, ale chrání i před kolísáním teploty či před případnými mrazíky, nebo i před rychlým vysycháním půdy).
VÝBĚR ODRŮD JE OPRAVDU VELKÝ… například
BORA, ATOS, EXPRES, GOODMAN a FASTMAN jsou velmi rané odrůdy s vegetační dobou v rozmezí 105 – 120 dnů po výsevu.
K rychlení ve fóliovníku či ve skleníku se hodí FASTMAN, OPAAL.
AMAZING je odrůda poloraná – vhodná pro letní sklizeň, s vegetační dobou 82 dní.
K polopozdním patří BRILANT, ANDES, BRAVO či DALIBOR.
FONTANA, WHITE BALL jsou odolné pozdní odrůdy květáku, k nim patří také poměrně nová AMFORA F1.