Nad dotazy – NEMOCNÁ KVĚTINA

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Paní Schánělová nám napsala:  Můj dotaz se týká domácí květiny – nevím, jak se jmenuje, ale je krásná. Je však stále „nemocná“, má nepřirozeně nažloutlou barvu listů, některé z nich usychají.

Jedná se o skutečně krásnou a vděčnou pokojovou rostlinu  žumen (Cissus), která pochází z tropických a subtropických oblastí.

Přestože potřebuje dostatek světla, nesnáší přímé slunce. Zatímco v létě může mít teploty okolo 25°C, v zimě jí stačí kolem 10°C. Zálivka je přes léto vydatná, má ráda i rosení, avšak v zimě musíme zalévání omezit – kořenový bal udržujeme jen mírně vlhký, nikoliv přemokřený, aby nám neuhnívaly kořínky.

V předjaří (II – III) ji přesazujeme do nové zeminy (humózní, propustný substrát – můžeme smíchat kompost s rašelinou a nezapomeneme na drenáž). Používáme běžné hnojivo na pokojové rostliny.

Žumen můžeme vyvazovat k nějaké opoře, nebo ji dáme do závěsných květináčů. Když se rozvětví, zaštipujeme ji, a protože řez dobře snáší, můžeme ji i tvarovat. Vrcholové řízky (které mají 2 – 4 listy) lze použít na množení – namočíme do stimulátoru a můžeme zapíchat do květináče, kde nám již po 3 týdnech zakoření.

Ze škůdců si musíme dát pozor na mšice, molice nebo roztoče. Jestliže rostlinu přeléváme, můžeme být napadena padlím.