V tisku se uvádí, že požívání rebarbory je omezeno do července, potom má být jedovatá, prosím můžete se k tomu vyjádřit? Děkuji – váš odběratel Němec Ant.
Rebarbora (Rheum rhabarbarum) nebo také reveň je z botanického hlediska vytrvalá zelenina, je však považována spíše za ovoce. Brzy raší (květen – polovina června), a tak postupně odlamujeme řapíky, které po tepelné úpravě konzumujeme. Je doporučováno doplňovat reveň při konzumaci mléčnými výrobky, a to již od počátku sklizně. Do Evropy se dostala z Mongolska a Číny, kde byla už před třemi tisíci lety užívána jako lék, ovoce i zelenina a ceněna jako zdroj vitality. U nás si ji ceníme spíše pro její specifickou chuť a velmi nízkou kalorickou hodnotu.
Zjara obsahuje především kyselinu jablečnou a citronovou, později však – říká se, že po sv. Janu – obsah šťavelanů, tedy solí kyseliny šťavelové roste (ovšem hlavně v listech). Tato kyselina (mimo jiné se v menším množství nachází i v jiných rostlinách – obsahují ji například jahody, či špenát) pak zamezuje vstřebávání vápníku a železa v organismu. Rebarbora dále obsahuje značné množství draslíku a vápníku, hořčíku a fosforu. Mimo jiné má také vitamín C, B a provitamin A, niacin a protisklerotické flavonoidy. Prospívá krevnímu oběhu, je silně močopudná a účinná v boji se škodlivými mikroorganismy. Není vhodná pro nemocné se žlučníkovými a močovými kameny.