ZAMRAZUJI, ZAMRAZUJEŠ, VŠICHNI ZAMRAZUJEME  

In Okrasná zahrada, Ovoce, Poradna, Zelenina by walsla

V těchto dnech většina hospodyněk zavařuje, sterilizuje… Plody ze zahrádky lze zpracovat nejen konzervováním, ale lze je i zamrazit.

Důležité je ovoce a zeleninu zamrazit co nejdříve po sběru, kdy obsahují nejvíce živin a vitaminů. Před zmrazením je nutné zeleninu i některé druhy ovoce, například, jablka a hrušky, krátce povařit – odbornou terminologií blanšírovat. Kromě úniku vitaminů var zabrání, aby ovoce zhnědlo, aby zelenina změnila chuť či barvu, zabrání se tak i rozmnožení mikroorganismů.

Jak na to

Proces je jednoduchý. Plody nejprve očistíme a podle potřeby nakrájíme na menší kousky. Vložíme je do hrnce s vařící vodou a po pár minutách je scedíme. Doporučená doba pro jednotlivé druhy – hrášek 2 minuty, mrkev a jiná kořenová zelenina 3 minuty, zelená fazolka 3 až 4 minuty, květák 2 až 4 minuty, brokolice 1 minutu, kukuřice 7 až 8 minut, hrušky 2 až 3 minuty a jablka minutku. (Okurky, rajčata, natě a bylinky blanšírovat před zamrazením nemusíme).

Po převaření je nutné zeleninu prudce ochladit, například ponořit do ledové vody. Pak ji necháme okapat, a když uschne, dáme ji do pytlíků nebo plastových nádob. Před uložením do mrazničky vše označíme datem přípravy. Zamrazíme při teplotě -25 až -30 °C, uskladňovací teplota by neměla klesnout pod -18°Celsia. Pórek je vhodné nakrájet na kolečka a zamrazit společně s jinou polévkovou zeleninou, nikoli samostatně.

Mrazit se dá téměř každá zelenina, nedoporučuje se však hlávkový salát, cibule, česnek, brambory. K zamrazení se příliš nehodí meruňky či hroznové víno, naopak ideální jsou jahody, rybíz nebo i maliny.