MELOUN

In Ovoce, Zelenina by walsla

Meloun (Citrullus lanatus) – název pochází z řečtiny a znamená „zralé jablko“ – je plodová zelenina, většinou však považována za ovoce. Jistě znáte meloun vodní (Citrullus lanatus), či meloun cukrový (Cucumis melo).

Vrchní část melounu chrání měkkou vodnatou dužninu uvnitř plodu, která je tvořena převážně vodou (u vodního melounu až 90 %).

Melouny se pěstují na celém světě v teplejších oblastech. Úspěšně je můžeme pěstovat i na našem území, je třeba však počítat s tím, že jsou náročné na teplo a nesnášejí ani kolísání teplot, ani velké srážky, či silné větry. Vyžadují humózní půdu bohatou na živiny.

Melouny jsou silně močopudné (účinné při chorobách močových cest a ledvin), obsahují velké množství vitamínu A, dále B vitamíny (B1, B2, PP či P), ale i vitamín C a další minerální prvky (zinek, jód, selen, hořčík). Jemná vláknina posiluje trávicí trakt, pomáhá tak při zácpě a stimuluje i krevní oběh. Díky vysokému obsahu vitamínů, karotenoidů a organických kyselin pak působí antioxidačně.

Melouny se sklízejí na konci léta, zralost se pozná podle pomalého zasychání stopky a lehce dutému zvuku při poklepu prsty (silně dutý zvuk znamená, že je meloun nejspíše přezrálý). Italské přísloví „Do melounů a do žen nevidíš.“ však napovídá, že nás může i po důkladném výběru meloun překvapit.