TAKÉ VÁM ČESNEK PŮSOBÍ ŽALUDEČNÍ ČI JINÉ POTÍŽE?

In Poradna, Zelenina by walsla

Paní Houdková nám napsala: „Po dlouhá léta mi čerstvý česnek působil žaludeční potíže – ale sušený mletý česnek, česnekovou pastu, anebo česnek naložený jsem mohla používat bez problémů. Až před několika lety mi kdosi poradil:  Rozkroj stroužek česneku a odstraň takové malé jadérko – a budeš mít klid. Tuto radu jsem si ověřila sama na sobě a ptala se i pěstitelů a prodejců. Je to pravda: Nejen topinku si mohu užít pěkně potřenou česnekem! Zkuste to také.“

A ještě jeden e-mail od pana Oldřicha z Chomutova: „Psali jste o mé oblíbené pochoutce česneku. Pracuji v kolektivu, potřeboval bych poradit, co s tím. Dočetl jsem se totiž, že je ještě 2 hodiny po pozření cítit.“

Máte pravdu – jídlo se totiž v našem trávicím ústrojí zhruba po tuto dobu zpracovává. A nesmíme také zapomenout, že nejde jen o dech, který nás usvědčuje, že jsme česnek konzumovali – látky v něm obsažené se z těla dostávají i plícemi a kůží, vnímáme, že se i více potíme.
Odstraníme-li jádro, které v sobě ukrývá každý stroužek, následky se zmírní. Je však pravdou, že tím snížíme i antibiotické účinky.
Pokud máme pocit, že náš dech je stále cítit česnekem, můžeme vyzkoušet některou z babských rad:
o   sníst kousek čokolády
o   žvýkat mátové lístky nebo nať petržele
Před schůzkou si znovu vyčistíme zuby osvědčenou pastou, použijeme deodorant, ústní vodu či peprmintovou žvýkačku (tu samozřejmě při setkání s partnerem z úst vyndáme).