KŘÍŽALY – PORADÍTE, JAK JE NA NĚ?

In Od čtenářů, Ovoce, Poradna, Recepty by walsla

Mám letos velkou úrodu jablek. Ráda bych zkusila vyrobit křížaly, nemám ale sušičku. Mohli byste mi poradit? Děkuji A. Mikešová, Rokycany.

Na křížaly jsou chutnější kyselejší jablka. Omyjeme je a oloupeme (pokud nám vadí tvrdší slupka), zbavíme jádřinců, odkrojíme otlučené části (pozor – přezrálé a nahnilé ovoce nesušíme). Jablíčka si rozkrájíme na plátky nebo měsíčky široké asi 6 – 8 mm. Naskládáme je těsně vedle sebe na mřížku, rošt nebo použijeme plech s pečícím papírem.
Protože začala topná sezóna, dá se říci, že je právě nejvhodnější doba na výrobu křížal. Na teplý radiátor si totiž položíme mřížku nebo plech a necháme ovoce sušit cca 2 dny.
Ovoce sušíme také v troubě – zpočátku s pootevřenými dvířky s nízkou teplotou 25 – 30°C, když je napůl suché, teplotu můžeme zvýšit až na 60 – 70°C a nakonec dosušíme zase při mírné teplotě. (Doba sušení záleží na druhu ovoce).

Ukládáme je v plátěných sáčcích nebo uzavíratelných nádobách a pak už jen mlsáme…

Související články