KYTKA, KTERÁ MÁ V SOBĚ JEDOVATÉ MLÉKO

In Nezařazené by walsla

Klejicha hedvábná (Asclepias syriaca) je vytrvalá jemně chloupkatá bylina, jejíž mléčná šťáva obsahuje glykosidy (velmi jedovatá hořká látka). Tato rostlina – která je považována za značně invazní a mnozí ji řadí mezi nežádoucí plevele – může dorůst až do výšky dvou metrů, má nafialovělé květy a plod ve tvaru měchýřku má mnoho semen.

Daří se jí hlavně v teplejších oblastech, u nás například v Polabí, kolem Brna či Olomouce. Může růst i divoce hlavně na zemědělské půdě. Kvete od června do července, hodně na jihu až do srpna.

 V České republice roste v teplejších oblastech, v Čechách v Polabí, na Moravě v okolí Brna, na Hané a Ostravsku.

V minulosti byl její oddenek používán v léčitelství, v menších dávkách se podával při zahlenění. U některých citlivějších jedinců může ronící se mléko z rostliny způsobit svědění kůže. Zajímavostí je, že v Severní Americe, odkud se rozšířila, v některých oblastech mladé výhony a nerozkvetlá květenství jedí (jako například chřest). Několik minut je povaří, čímž se údajně zmírní trpká chuť čerstvé rostliny a vyluhují se toxické látky. Nerozkvetlá květenství se někdy dokonce fritují.