Lavendel kann im September bis zu den neuen Trieben heruntergeschnitten werden. Foto: Kai Remmers

OKRASNÁ ZAHRADA V ŘÍJNU

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Ať se nám to líbí nebo ne, nastalo období vegetačního klidu, což se projevuje nejvíce zřejmě na poupatech dřevin, ale i na kvetoucích rostlinách. Výjimkou jsou jiřiny, astry a chryzantémy, které se právě teď představují v celé své kráse.
Uklidíme uvadlé letničky, upravíme půdu, uřízneme odkvetlé části trvalek a dvouletých rostlin, zbavíme se plevele – každá zapomenutá pampeliška nebo jiný plevel bude na jaře první, která se v našem záhonu objeví. Do jamek po posbíraných rostlinách zaděláme kompost a zahrneme hlínou. Přímé hnojení vynecháme, rostliny by mohly opět začít nasazovat květy a blížící se mrazíky by je poničily.
Vysadíme cibuloviny – sněženky, bledule, narcisy, pak přijdou na řadu, lilie, krokusy, hyacinty, irisy a samozřejmě tulipány. Většinou je vysazujeme do kyprých humózních půd do takové hloubky, aby byly přikryté dvou- až třícentimetrovou vrstvou zeminy. Vzdálenost mezi jednotlivými kytkami přizpůsobíme jejich velikosti, do které v dospělosti dorostou, aby si vzájemně nekradly životní prostor.
Ještě před podzimními dešti je třeba sesbírat cibule a hlízy citlivějších rostlin, které by zimu nepřežily, a uložit na suchém a chladném místě. Jde o kany, begonie, montbrécie, gladioly i některé druhy méně otužilých lilií. Je důležité nechat vždy hlízy i cibule nejdříve pořádně vyschnout a po té, co je uložíme do bedýnek s pískem či rašelinou, je raději označíme štítky, abychom se pak na jaře vyznali.
Víceleté rostliny, které necháváme přes zimu venku, zakryjeme nějakým lehkým organickým materiálem. Vhodné jsou například sláma, listí, hobliny či piliny.
Stromy začínají opadávat, a tak je potřeba rychle začít shrabovat listí. To by rozhodně nemělo přes zimu zůstat na zahrádce ležet. Při rytí zahrádky zem neuhrabávejte, jen ji necháme otočenou. S hnojením počkáme do jara, na zimu se tato činnost nedoporučuje.