A CO SVATOMARTINSKÁ HUSA?

In Poradna, Recepty by walsla

Co potřebujeme
1 husa (nejlépe cca 3,5 – 4 kg), sůl, kmín, horká voda na podlévání, případně 2 jablka

Jak na to
Troubu předehřejeme na 200°C (horkovzdušná stačí 180°C). Husu opláchneme, osolíme a okmínujeme a vložíme do pekáče prsíčky dolů. Podlijeme horkou vodou – ta by měla být asi do ¼ pekáče (větší případně starší kus přiklopíme druhým pekáčem) a vložíme do předehřáté trouby. Můžeme přidat rozkrájená jablka – kolem husy a vložit i dovnitř – šťávu nám nejen zahustí, ale i ochutí.
Během pečení jemně propichujeme kůži mezi křídly a stehny vidličkou, tak aby vytékalo sádlo (ne až do masa – to by nám utíkala chutná šťáva). Když je sádlo dobře vyškvařené a čiré, postupně jej odebíráme a naléváme do připravené nádoby. Během pečení ji občas přelejeme šťávou a vyškvařeným sádlem.
Když husa na hřbetě zezlátne, otočíme ji a pokračujeme v pečení a sbírání sádla, dokud nebude celá dozlatova – což trvá asi 1 – 1 ½ hodiny.  Měkkou husu vyndáme a přikryjeme alobalem. Z pekáče odebereme zbytek sádla, seškrábneme usazeniny ze stěn a dna, dolijeme horkou vodu, abychom měli dostatek šťávy, a chvilku ještě povaříme.
Naporcovanou husu vložíme znovu do pekáče a necháme v otevřené troubě chvilku odpočinout. K pečené martinské huse samozřejmě patří dušené zelí a knedlík…