DOTAZ – RŮŽE SVRASKALÁ

In Květiny, Okrasná zahrada, Ovoce, Poradna, Příroda, Zajímavosti, Zdraví by walsla

Mám k Vám dotaz:  Zachytila jsem zajímavou, ale velmi stručnou zmínku o rostlině „Růže svraskalá“. Nevím, kde sazenici získat – kdy a kam ji nejlépe zasadit??  Okvětní lístky jsou prý „jedlé“, mohou například ozdobit zmrzlinové poháry… Dík za informaci i radu.  H.

Růže svraskalá (Rosa rugosa) se pěstuje v několika kultivarech, takže její atraktivní nádherně vonící květy, které se objevují v červnu až říjnu, mohou mít barvu červenou, žlutou, růžovou, purpurovou, vzácně i bílou. Listy mají specifický tvar i barvu a na podzim se nádherně zbarvují do žluta až oranžovo-červena.
Plodem růže svraskalé jsou tzv. češule, z nichž po odkvětu vznikají šípky – ty obsahují značné množství vitamínu C a užívají se stejně jako šípky z růže šípkové. Musí se před použitím rozloupnout a oddělit střed se semeny obsahující drobné pichlavé glochidy. Jí se pouze dužnina.  Dělá se z ní výborná marmeláda, sirup a cukroví.
V minulosti se jako lék proti bolestem hlavy užíval růžový ocet. Čaj zase pomáhá při nemocech dýchacích a močových cest. Listy fungují jako mírné projímadlo. Růžový olej je vysoce antiseptický, dělají se z něho parfémy. Mladé výhonky se vaří jako zelenina, semena se melou a přidávají do moučných směsí, kvůli obsahu vitaminu E. Okvětní plátky a šípky se pro svou barvu a vůni používají do potpourri směsí. Dají se i přímo jíst, výborně ochutí různé obilné kaše, či dezerty. Můžeme jimi ozdobit například ovocný salát, pohár s vanilkovou zmrzlinou nebo dort, zvlášť když je namočíme ve vodě a obalíme v cukru nebo je máčíme přímo do bílkové polevy.
Můžeme zkusit i máslo z okvětních plátků – kus másla do nich zabalíme a na noc uzavřeme do nádoby. Druhý den si můžeme pochutnat na růžovém másle – mazat ho na chleba a navíc ozdobit čerstvými okvětními plátky.

Související články