JAKÉ HOUBY ROSTOU TEĎ – V LISTOPADU?

In Poradna by walsla

Na houby chodí většina lidí v houbařské sezóně a pyšně si nosí domů své úlovky, aby pak všichni čistili, krájeli, sušili, mrazili, nakládali, vařili, smažili…a samosebou si pochutnávali.

Ale i v těchto dnech si můžeme udělat vycházku podobně jako paní Mihaliková, která nám napsala: U nás je slunečno už pár dní… včera sme boli hladat jesenné hriby (na obed stačilo)… posielam vzorku zo včerejška.

Přestože považujeme některé houby za typicky jarní, jiné za letní a další zase za podzimní, může se stát, že příroda nás prostě překvapí – prostě dělá si, co chce. Závisí to na vhodných klimatických podmínkách – teplotě, místě, srážkách a zapomenout bychom neměli ani na Měsíc. Jakmile dorůstá…houby nás už čekají, někdy je dokonce lepší počkat, až úplněk skončí a vyrazit na lov až 2 – 3 dny po něm – to bývá úlovek největší. Nu, možná tomu ne každý věří, ale my houbaři víme své.

K těm typicky podzimním patří třeba známé václavky, čirůvky, lošáky, strmělky, čirůvky šťavnatky atd.
Ale jaké houby právě rostou? Letošní podzim houbařům skutečně přeje, neboť i znalci potvrzují, že lesy jsou ještě stále plné hub – najdeme hřiby i suchohřiby, babky, klouzky, či bedly…