JEŠTĚ JEDNOU O KOŘENOVÉ PETRŽELI   

In Okrasná zahrada, Poradna, Zelenina by walsla

Jak uskladnit kořenovou zeleninu
Když vyryjeme kořeny petržele ze záhonu, pečlivě je očistíme a uložíme na suché a chladné místo – použít můžeme písek nebo zelinářské přepravky. V dobrých podmínkách nám vydrží až do jara.

Škůdci a nemoci
Také petržel má své „nepřátele“ – největší škody nám na ní způsobí zřejmě vrtule celerová (Euleia heraclei), mšice mrkvová (Psila rosae) a sviluška chmelová (Tetranychus urticae). Jjich larvy vykusují na listech chodbičky – listy pak zaschnou a odumřou.
Proti těmto škůdcům použijeme insekticidní přípravky (například Decis, nebo Pirimor).
Kořeny petržele bývají napadány háďátky (Meloidogyne) – způsobují deformace a větvení kořenů. S háďátky nám pomohou afrikány (Tagetes), které vysejeme kolem zeleninového záhonu – jejich šťávy totiž háďátka usmrcují.
Podstatně horší situace nastane, pokud se na listech rostlin (ve vlhkém a teplém počasí) objeví padlí petržele, což způsobuje houba Erysiphe heraclei – bohužel, pak musíme napadené rostliny rychle spálit.

Zázračné účinky petržele
Kořeny petržele obsahují vitaminy A, B, C, E a řadu minerálních prvků, jako je draslík, fosfor, hořčík, sodík, vápník a železo. Silice snižují krevní tlak, podporují činnost ledvin a zlepšují funkci celého trávicího traktu. Kyselina listová v petrželové nati zase podporuje správnou tvorbu tkání a dělení buněk.