KŘENOVÁ OMÁČKA S VEJCEM   

In Poradna, Recepty, Zelenina by walsla

Čerstvý křen je prostě čerstvý křen…a taková křenová omáčka? Je velmi rychlá, levná, bez chemických přísad a hlavně lahodné chuti.

Co potřebujeme
3 lžíce čerstvého strouhaného křenu, lžíce másla, 3 lžíce hladké nebo polohrubé mouky, sůl, cukr, citronová šťáva nebo ocet, vývar nebo voda, kelímek smetany

Jak na to
Rozpustíme máslo, přisypeme mouku a uděláme světlou jíšku (musí vonět a nesmí být cítit moukou). Zalijeme masovým vývarem nebo vodou. Mírně přisolíme a důkladně povaříme, aby nám vznikla hlaďoučká bešamelová omáčka. Pak přidáme sladkou smetanu. (Je-li omáčka příliš řídká, přidáme ještě lžíci mouky rozkvedlané v trošce vody nebo mléka – je-li příliš hustá, pak ji naopak vodou nebo mlékem zředíme.) Dobře provaříme a nakonec přidáme tři vrchovaté lžíce strouhaného křenu a necháme jen mírně přejít varem. Odstavíme ze sporáku a dochutíme cukrem, solí, citronovou šťávou nebo octem (ten přidáváme po kapkách) a doladíme do příjemné jemné sladkokyselé chuti.

Ke křenové omáčce podáváme obvykle knedlík a buď kousek vařeného hovězího i uzeného masa, nebo vařené vajíčko.

Související články