NA CO NEZAPOMENOUT V LISTOPADU  

In Okrasná zahrada, Poradna, Zelenina by walsla

Fíkus ztrácí listy?
Ficus benjamina – pokojová rostlina oblíbená nejen pro své bohaté olistění, ale také vděčná a nenáročná díky jednoduchému způsobu pěstování. Protože však občas shazuje listy, přestává být dekorativní a my hledáme řešení jak pomoci – možností je hned několik.
Příčinou může být například malinký škůdce, kterého je třeba bez milosti zničit (ať jsou to mšice, červce nebo roztoč). Podívejme se také, nestojí-li fíkus v průvanu – ten totiž nesnáší, stejně jako nízké teploty (pod 15°C). Opadávání listů může zavinit také nedostatek světla. Pak odřízneme holé suché větvičky a rostlině dopřejeme světlejší místo.
Další z příčin opadávání listů může být i přílišné zalévání. Pak rychle rostlinu přesadíme do nové zeminy a při tom odstraníme všechny zahnívající kořeny.

Užitečné trnky
Trnka patří do velké rodiny slivoní (slivoň trnitá), Je nepříjemně pichlavá a neláká nás ani vůní či chutí. Přesto je však všeobecně známá jako surovina na přípravu šťávy, želé, moštu i likéru. Tmavě modré až modročerné plody – peckovice sklízíme až po prvních nočních mrazech – tehdy se trpká chuť zjemní. Pro nás je důležitý vysoký obsah tříslovin a kyselin a šťáva z nich posiluje imunitní systém člověka. Příjemnou chuť získá přidáním šťávy z jablek a ochucením trochou skořice a pomerančové šťávy.

Jablka – pozor na peniciliovou hnilobu
Peniciliová hniloba jablek vzniká při neopatrném zacházení s plody při sběru (stopkami poškodíme slupku sousedního jablka). Je proto vhodnější jablka ukládat přímo do bedniček, ve kterých je budeme skladovat.

Výsadba cibule a česneku
Letošní počasí nám přeje a je tedy stále ještě čas na výsadbu česneku. Česnek rozdělíme na stroužky až před výsadbou, vysazujeme jen ty největší a zdravé. Před zmrznutím půdy vysazujeme i cibuli sazečku, abychom mohli sklízet rané lahůdkové cibulky. Spon zvolíme raději hustější (15 – 20 cm x 3 cm) než při jarní výsadbě.  Chceme-li na jaře cibuli přirychlit, pak část záhonu zakryjeme netkanou textilií.