JAK SPRÁVNĚ PŘIPRAVIT KAŠTANY

In Příroda, Recepty, Zajímavosti by walsla

Před tepelnou úpravou je nutné plody umýt a slupku (skořápku) příčně nařezat. Pro snadnější teplenou úpravu je stačí umýt a naříznuté kaštany pak vložit asi na 45 minut do lehce osolené studené nebo vařící vody (není pak už potřeba ji zahřívat). A pak můžeme vařit nebo péct.

A jak kaštany připravit? Jsou tři základní úpravy jedlých kaštanů:

  1. pečené v troubě – namočené kaštany pečeme v předehřáté troubě (220°C) po dobu 15 až 20 minut. Vnitřek upečených kaštanů je zlatavě žlutý, skořápky jsou u řezu hezky otevřené.
  2. vařené kaštany – namočené kaštany dáme do vařící vody zhruba na 15 až 20 minut. Vodu můžeme dochutit špetkou soli podle toho, na co budeme kaštany dále používat.
  3. pečené na otevřeném ohni – je zřejmě nesložitější postup úpravy. Namočené kaštany restujeme 15 minut na otevřeném ohni střední intenzity ve speciální děrované pánvi. Přípravu komplikuje to, že musíme neustále sledovat sílu ohně a pánví často třást, aby se kaštany nespálily, nebo dokonce neshořely.

Související články