KUSKA PŘEKVAPUJE PŘÍJEMNOU MEDOVOU VŮNÍ    

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Pokud chcete mít brzy na jaře na zahrádce dřevinu, která okouzlí svými květy, měli byste vsadit na fotergilu známou i jako kuska. Tuto kytku znají většinou jen opravdoví sběratelé, což je s podivem, protože vydrží v našich podmínkách, a to dokonce až do -27 st. Celsia.
Mrazy jí tedy opravdu nevadí. Hezká je celý rok, na jaře voní její květy jako med, v létě vyniká zelenými listy a pěkným tvarem a na podzim se její listy zabarví.
Fotergila (Fothergilla) je příbuzná vilínu (Hamamelis) a vyskytuje se v zalesněných oblastech USA. Je to opadavý keř se středovými, téměř kulatými listy, které mají zoubkový okraj a tmavě zelenou barvu. Listy se během slunečných podzimních dnů mění na žluté, oranžové až do červena, na jaře má keř na konečcích výhonků množství soukvětí bílých květů, které jsou dlouhé asi 5 centimetrů a nádherně voní. Fotergila kvete v květnu. Na soukvětích vynikají hlavně tyčinky, které jsou nápadné dlouhé bílé, bývá jich 12 až 32. V chladnějších dnech vydrží poměrně dlouho, když odvetou, objeví se tobolky.
A kam s nimi?
Keř vyroste v dospělosti až do výšky kolem dvou metrů. Roste pomalu, což může být předností hlavně, když nemáme na zahradě příliš místa. Má rád kyselý substrát, a tak se hodí do vřesovišť k rostlinám s podobnými požadavky na půdu, například k rododendronům či azalkám. Ale stejně vynikne nejlépe jako samostatný jedinec na viditelném místě. Má rád výživnou, vlhkou, ale dobře propustnou půdu na přímém sluníčku nebo v částečném stínu. Péči nevyžaduje nijak náročnou, stačí, když ho v sezoně přihnojíme hnojivem na rododendrony. Nepotřebuje řez, odstraňujeme jen velmi staré a poškozené větve, nejlépe v zimě. Pokud ho chceme rozmnožit, využijeme odřezky nebo se můžeme pokusit rozmnožit hřížením.