NEJLEPŠÍ VÁNOČNÍ TRHY V EVROPĚ  

In Poradna by walsla

Vánoční trhy v evropských městech každý rok navštíví milióny lidí. Ty nejkrásnější ale spíše než na kvalitní nákup lákají na pravou sváteční atmosféru. Stánky nabízejí vánoční dekorace a drobnosti, odevšad slyšíte koledy a dobrou náladu přivodí i šálek svařeného vína či horkého punče…a pokud se tam už letos nedostaneme, vánoční náladu si připravíme doma, že?
Britský server Telegraph sestavil top nejlepších vánočních trhů.
Praha, Česká republika
Jistě nás potěší, že do exkluzivního výběru byly zařazeny i trhy v české metropoli – letos v secesním stylu – vánoční ozdoby jsou až 1m vysoké a inspirací jim byly Muchovy obrazy.
Norimberk, Německo (trhy končí 24. 12.)
Norimberský 400 let starý Christkindlmarkt je v Evropě nejpopulárnější. Gurmánskou specialitou je svařené víno (Glühwein), vaječný punč se šlehačkou a samozřejmě norimberská klobása.
Salcburk, Rakousko (až do 26. 12.)
Městem zní zvuk kostelních zvonů a na ulicích zpívají vánoční písně sbory i dechové kapely, vzduchem se line vůně Glühwein, pečených kaštanů a čerstvě upečených perníčků.
Vídeň, Rakousko (trvají až do 26. 12.)
Nejznámější je asi romantický vánoční trh před vídeňskou radnicí, který je už dvacet let největší atrakcí. Oblíbené jsou pečené kaštany, brambory, ale hlavně typický Kartoffelpuffer, což je v podstatě český bramborák. Pro děti je lákadlem vánoční srdíčkový strom.
Mnichov, Německo (trhy končí 24. 12.)
Na náměstí stojí nejméně třicetimetrový vánoční strom. Na radnici naleznete Nebeský workshop, kde si mohou děti vyzkoušet nejrůznější umělecká řemesla a pečení.
Berlín, Německo (až do 24. 12.)
Berlínské vánoční trhy se od těch ve zbytku Německa docela liší – mají totiž, podobně jako celé město, současnější ráz. Nejnavštěvovanější je ten u kostela Gedächtniskirch, který byl během 2. světové války vybombardován a opraven byl jen částečně.
Kodaň, Dánsko (až do 29. 12.)
Největší vánoční trh se ale koná v nejstarším evropském zábavním parku Tivoli, kde voní gløgg (svařené víno smíchané s likérem a kořením), æbleskiver (jablková kobliha) a pražené mandle. Velkou atrakcí je hlavní jezero, které slouží jako veřejné kluziště a kde vám půjčí brusle.
Tallin, Estonsko (končí až 7. ledna)
Říká se, že zde stál první vánoční strom na světě, a to v roce 1441. Tehdy byl součástí rituálu, při
Budapešť, Maďarsko (do 29. 12.)
Budapešťské trhy lákají hlavně na všudypřítomný svařák zdarma. Další atrakcí je krásný adventní kalendář zobrazující se v oknech domu Gerbeaud, můžete se podívat i na lidové tance nebo třeba loutkové divadlo na trhu na náměstí Vörösmarty.
Krakov, Polsko (trhy končí 27. 12.)
Vánoční náladu umocňují zvuky staletí starých koled, k vidění jsou i ukázky lidových tanců. Potěší Vás určitě i szopky – pouliční betlémy s barevnými loutkami, které často zobrazují i výrazné polské osobnosti historie i současnosti.
(na fotce vánoční trhy v Německu)