PERNÍČKY – UŽ JSTE JE UPEKLI?

In Od čtenářů, Poradna, Recepty by walsla

Málokteré vánoční cukroví má u nás tak výsostné postavení – perníčky se svou typickou chutí a vzhledem vyjímají na každém vánočním stole. Podle tradice se mají péct na sv. Ondřeje nebo na sv. Mikuláše, aby do Vánoc krásně změkly. Nejlepší vánoční perníčky na světě peče vždycky samozřejmě babička nebo maminka, ale my Vám přinášíme recept na výborné perníčky ihned měkké – tedy ihned, po upečení. Nejsou nijak složité a určitě se Vám povedou – můžete je péct spolu s dětmi, ale připravte se, že pečení budete muset opakovat, neboť při ochutnávkách perníčky jaksi rychle mizí – mnohdy se nestačí ani nazdobit.
Co potřebujeme
300 g hladké mouky, 100g moučkového cukru, 75g másla, 1,5 vajíčka, 3 lžíce medu, ½ lžičky sody bikarbony, ½ lžičky skořice, ½ lžičky perníkového koření (můžete si je koupit v sáčku, nebo si rozdrtit vlastní čerstvé – badyán, hřebíček, anýz, nové koření), (chceme-li mít perníčky tmavé, přidáme lžíci kakaa)
Jak na to
všechny suroviny spojíme do těsta – necháme přes noc odpočinout v mikroténovém sáčku – druhý den těsto rozválíme na tloušťku asi 3 – 5 mm (výhodnější je rozválet je přes fólii, nelepí se a moukou stačí podsypávat jen malinko) – vykrojené tvary hned pokládáme na plech (vyložený pečícím papírem) a pečeme asi 8 minut při teplotě 160°C – po upečení perníčky ihned potřeme rozšlehaným vejcem (nebo bílkem)
Zdobení zabere sice trošku času, ale stojí za to. Potřebujeme bílkovou polevu a igelitový sáček – v 1 rohu odstřihneme malinkatý růžek, naplníme a zdobíme…
bílková poleva: ušleháme bílek, zhruba 75 g práškového cukru (který několikrát prosijeme), citronovou šťávu asi z poloviny citronu (podle potřeby) a aby poleva dobře na perníčkách držela, přidáme ½ lžičky solamylu

Související články