Cinnamon sticks and powder

SKOŘICE NAD ZLATO  

In Poradna by walsla

Dovede si snad někdo představit vánoční náladu bez vůně skořice? Její pozitivní účinky znali lidé už před 4 000 lety, ovšem v té době více než dochucovadlo ve sladkých pamlscích se používala ke zdravotním účelům. Skořice byla ve středověku jedním z nejcennějších koření, v Číně dokonce měla skořice jednu dobu vyšší cenu než zlato. V současnosti stále více oceňujeme sílu přírodních produktů, skořice patří mezi ty, které se mohou pyšnit všestrannými účinky.
Proti cukrovce
Pozitivní účinky skořice na snižování glukózy a cholesterolu potvrdily i některé výzkumy. Pacientům, kteří denně užívali skořici, se stabilizovala hladina glukózy až o 30 procent (a to směrem dolu). Navíc toto aromatické a chutné koření podporuje i tvorbu inzulínu, který pomáhá transformovat cukry na energii. I přesto, že v obchodech lze najít takzvanou nepravou čínskou skořici, ve srovnání s tou pravou ze Srí Lanky a Indie jsou rozdíly ve složení jen minimální. Ať už zvolíte mletý prášek nebo tyčinku skořicové kůry, vždy se trefíte. V případě zvýšeného cholesterolu nebo cukrovky je vhodný skořicový čaj.
Přírodní lék
Skořice obsahuje množství prospěšných látek pro náš organismus, jako například železo, kalcium a celou škálu vitamínů a minerálů. Zřejmě nejčastěji sáhneme po skořici při nachlazení a problémech s močovými cestami. Při obou těchto problémech je řešením již zmiňovaný čaj, nebo oblíbená trojkombinace: skořice, med a zázvor. Tři lžíce medu, lžíci skořice a lžíci nastrouhaného zázvoru – smícháním těchto ingrediencí vznikne kaše, která nás rychleji zbaví zánětových procesů na průduškách, v krku i dutinách – působí totiž výrazně antibioticky.
V asijských zemích používají prevenci – sníst lžička medu se skořicí před snídaní během podzimních a zimních měsíců. Pak nemá chřipka žádnou šanci.
Srdce jako zvon
Ve stejné zeměpisné oblasti nikdo nepochybuje o tom, že pravidelné užívání skořice zajistí pružnost cév a žil. Starším pacientům proto doporučují k snídani mletou skořici s medem, které sníží výskyt kornatění cév. Tato kombinace má podobný blahodárný účinek i na srdce. Aktivně snižuje cholesterol, posiluje svalstvo, reguluje krevní tlak. Ve srovnání s jinými známými antioxidanty (jakými jsou anýz, zázvor nebo máta) vyhrává jasně skořice, která se postará zároveň o celkovou detoxikaci těla.
Dobré trávení
Podle některých studií pomáhá extrakt ze skořice při eradikaci (vymýcení choroby) bakterie, podílející se na patologických procesech v žaludku. Skořicová silice podporuje přirozenou obranyschopnost organismu a zároveň v trávicím traktu zabraňuje výskytu plísní a nežádoucích mikroorganismů – parazitů.
Skořici je dobré použít, i pokud máte problémy s nadýmáním, v kombinaci s medem totiž zabraňuje tvorbě plynů během trávení.
Dobrá nálada
Skořice se už několik staletí využívá i v aromaterapii. Povzbuzující účinky stimulují náladu a zmírní negativní pocity. Řada z vás možná vůbec netušila, že skořici kdysi využívali i jako silné afrodiziakum.