ZAHRADNÍ KOMBINACE PODZIMNÍCH TRVALEK (2. část)

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Je dobré vědět, odkud a z jakého místa se budeme na záhon dívat – zda z okna či od vstupu na pozemek. Když vytváříme kompozici volné skupiny, měli bychom využívat vyšší solitéry, středně vysoké skupiny a plochy nízkých kobercových druhů. Začneme umísťovat nejdříve dominantní solitéry – třeba dřeviny jako mandloň obecnou, tavolník, čilimník raný a další větší trvalky. Solitéry dáváme více ke kraji. Potom do výsadby zařadíme základní barevné skupiny z bohatě kvetoucích trvalek, které mívají výrazné a poutavé barvy. Pamatujeme na to, že je dáváme do půdy tak, aby kvetly postupně a v různé době. Popředí záhonu tvoří kobercové výsadby z nízkých druhů.
Rostliny je třeba hned na začátku rozmístit tak, aby měly dostatek místa, i když povyrostou, a nebraly si navzájem životní prostor. Toto platí především o solitérních květinách. Předem musíme také omezit (např. lepenkou či fólií) druhy rostlin, které rostou dost agresivně – mimo jiné dekorativní tráva ozdobnice cukrová.
Všechny trvalky a trávy, které kvetou na podzim, potřebují slunné stanoviště. Do podzimního záhonu se vysazují na jaře na předem připravené místo, kde byla půda důkladně zpracovaná, zbavená plevele. Musíme se zbavit i zbytků kořenů a popínavých podzemků plevele nebo použijeme herbicidy a na vybraná místa je vysadíme po 2 až 3 měsících.
Po první vydatné zálivce po výsadbě zavlažování podle potřeby několikrát opakujeme, zvláště v teplejších a sušších obdobích. Kdy se už sazenice ujmou, závlahu aplikujeme jen v suchých dnech podle potřeby.
A jak je to s hnojením? Přihnojovat začneme klidně až v následujícím roce po výsadbě. Nejvhodnější jsou k tomu organická, dlouho působící hnojiva (například kompost). Hnojíme brzy na jaře, některé náročnější druhy trvalek – vyšší astry a chryzantémy – určitě uvítají další dávku kvalitního kompostu i v květnu. Minerální hnojiva působí okamžitě, proto musíme být při jejich aplikaci velmi opatrní, nejvhodnějším aplikačním způsobem je zálivka. Od srpna už rostliny nehnojíme ani organickými, ani minerálními hnojivy, rostliny by je už totiž nestačily efektivně využít.