ŠÍPKY A ŠÍPKOVÝ ČAJ … NEZAPOMEŇTE

In Příroda, Zajímavosti, Zdraví by walsla

A je to tady… plní se čekárny u praktických i dětských lékařů a my hledáme, čím bychom od sebe nebezpečí nákazy odvrátili.

Přestože dnes nahradil klasický šípkový čaj ten zázvorový, patří i nadále šípek k české zimní tradici. Sběr šípků se může stát příjemným cílem podzimních rodinných vycházek. Šípky jsou významným zdrojem vitaminu C, který posiluje obranyschopnost a tak působí proti infekčním nemocem. Navíc pomáhá při bolestech žil a ovlivňuje srážlivost krve.
Nasbírané šípky se musí pozvolna sušit v troubě, nejlépe při teplotě kolem 60 °C. Při vyšší se už připalují a ztrácejí na kvalitě. Šípky sušte průběžně, nikdy nečekejte, až jich bude víc, jinak totiž snadno zplesniví. Sušené šípky by si měly vždy zachovat svou červenou barvu.

Související články