HLÍVA – PĚSTOVÁNÍ

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Pěstování hub je poměrně snadná záležitost. Jednoduše a s minimálními prostředky tak můžeme získat chutnou a zdravou stravu. Můžeme je pěstovat na zahrádce pod ovocnými stromy, ve sklepě, v dřevníku, ve stodole, nebo třeba doma na skříni (tam porostou i v zimě).

Hlíva začíná růst koncem léta (září) až do zimy – domácí pěstování není nijak náročné a pěstovat ji můžeme (ovšem za vhodných podmínek) celý rok – vyhovují jí totiž teploty okolo 20 stupňů, a v zimě i v létě je vhodná nějaká místnost s rozptýleným denním světlem. Rozhodneme-li se pro domácí „výrobu“, máme několik možností (pytle, pařezy, dřevo). Pěstování na pytlích se slámou
nám umožní větší kontrolu nad růstem, lépe jej můžeme načasovat a zajistit si produkci během celého roku.

Co potřebujeme?
– potřebujeme „zdravou“ řezanou pšeničnou slámu (ne starší než 2 roky), polyethylenový (případně jiný průhledný, musí být ale silný) pytel asi 100 x 150 cm a sadbu hlívy ústřičné, kterou zakoupíme v prodejnách pro zahrádkáře
– pytel se sadbou umístíme venku na stinné místo (nejlépe zavěsit pod nějaký strom) nebo jej ve vhodné místnosti se stálou teplotou (okolo 18°C) zavěsíme na místo s rozptýleným denním světlem
Jak na to?
Slámu napěchujeme do pytle, pak jej postavíme do větší nádoby (třeba sud), nebo opřeme o zeď a zalijeme vařící vodou tak, aby veškerá sláma byla ponořená (potřebujeme se zbavit všech možných a nevítaných zárodků hub a plísní). Pytel nahoře zavážeme a necháme minimálně 12 hodin stát – druhý den, opatrně odstřihneme dolní rohy pytle, aby mohla odtéct přebytečná voda.
Sadbu vysypeme do čisté misky, rozdrobíme a sypeme po vnitřních stěnách pytle. Část můžeme vsunout do slaměné nastýlky a část jí nasypeme na povrch slámy (můžeme také střídat vrstvy slámy a vrstvy sadby). Nakonec důkladně stlačíme, pytel nahoře opět zavážeme a zavěsíme jej na vhodné místo.
Do týdne by měl začít pytel prorůstat – pokud se tak nestane, připravíme mu tzv. tepelný šok – přemístíme ho na 1 den do chladnějšího prostředí.
Asi po 2 týdnech pytel prořežeme pytel křížovými nebo rovnými zářezy (asi 4 x 4 cm) po celém obvodu – první plodnice by se měly objevit po 14 dnech.
Hlívu, která vyrůstá v trsech, z pytle vykrucujeme, a to vždy celé.
Po první sklizni pytel občas zvlhčíme a asi po 2 týdnech by se měly objevit nové plodnice. A očekávat můžeme ještě jednu či dvě další úrody.

Chtěli byste vyzkoušet polévku z hlívy ústřičné? Pak čtěte dál…