ZDRAVÍ A LÉČIVKY – FENYKL

In Okrasná zahrada, Poradna, Zelenina by walsla

Fenykl obecný (Foeniculum vulgare) lidově funcha, vlašský – italský –římský nebo sladky kopr, chlebové koření, úkrop… je léčivka vytrvalá, ovšem pěstovaná jako dvouletka, planě se s ní setkáme ve Středomoří, u nás na jižní Moravě. Je podobná kopru. Lodyha dosahuje výšky 1,5 – 2 metry, kvete v červenci a srpnu, je to rostlina silně aromatická, s nasládlou kořennou chutí.
Je to prastará kulturní rostlina, velmi oblíbená v kuchyních mnoha národů, a také doporučovaná jako dobrý léčivý prostředek – dříve často považován za všestranný. Pan Mathioli  ho ve svém herbáři nazývá „vlašským koprem“, který posiluje žaludek, rozhání větry, podporuje zažívání, pomáhá zraku, podporuje tvorbu mléka, pomáhá při ledvinových kamenech, zlepšuje zrak…
Fenykl obsahuje silici, kumariny, flavonoidy, mastný olej…
Má protizánětlivé a protikřečové účinky, působí proti nadýmání (vhodné hlavně pro děti – bývá hlavní součástí čajových směsí), má močopudný účinek, podporuje tvorbu mléka…
Vnitřně se používá nálev: 1 čajovou lžičku fenyklu přelijeme ¼ l vroucí vody a necháme 15 minut přikryté louhovat – pak přecedíme a pijeme – obvykle 3x denně.
Fenykl je oblíbeným kořením především ve francouzské a italské kuchyni. Používá se k dokořenění chleba a sladkého pečiva (má totiž mírně sladkou chuť), ale také při přípravě omáček, salátů, dušeného masa a je vynikající součástí láku na konzervaci červené řepy nebo okurek.