LETNIČKA I TRVALKA – JEJÍ HLÍZY MŮŽEME SERVÍROVAT NA TALÍŘI

In Květiny, Okrasná zahrada, Poradna, Příroda, Zajímavosti, Zdraví by walsla

Lichořeřišnice, turecká řeřicha, kapucínská řeřicha (Tropaeolum) – v létě se pěstuje jako nenáročná letnička s krásnými ohnivě zabarvenými květy. Gurmány ale potěší, že všechny její části – tedy květ, listy, semena i hlízy – se dají konzumovat. V zimě je lichořeřišnice neocenitelná právě hlízami. Před tisíciletími je jako kořenovou zeleninu pěstovali Inkové v oblasti And, a to ve vyšších polohách. Rostlince se dařilo výborně v prostředí s extrémními teplotními rozdíly, málo výživnou půdou, nestálými srážkami a silným větrem. Proto se kromě brambor stala velice důležitou součástí výživy Inků.

Hlízy obsahují až 80 procent sacharidů, 15 procent bílkovin, betakarotén či vitamín C. Jedí se jen tepelně upravené, syrově nejsou dobré. Po úpravě dostanou nasládlou nebo nahořklou chuť, mohou se přitom dusit, vařit nebo smažit. Podávají se samostatně jako pyré s máslem, ale také jako příloha k masu. Z listů a květů se dělají chutné saláty a pomazánky s ostrou kořeněnou příchutí. Hlízy se používají i v léčitelství – lichořeřišnice se osvědčila v boji proti bakteriálním virovým nemocem, léčí se jí také salmonelóza, záněty močových a dýchacích cest, kožní choroby.

Související články