ZDRAVÍ A LÉČIVKY – KERBLÍK

In Poradna, Příroda, Recepty, Zajímavosti, Zdraví by walsla

Kerblík setý (Anthriscus cerefolium) – lidově stokláska nebo třebule zahradní je jednoletá bylinka vonící po anýzu a dorůstající do výšky až 50 cm, lístky se podobají petrželi (kerblík také trochu jako petržel chutná), drobné kvítky v okolíku se objevují v květnu až srpnu. Má velký obsah provitamínu A a vitamínu C. V kuchyni se používají sušené i čerstvé listy jako koření pod maso, do salátů, polévek i omáček, do pomazánek, do bylinkového másla…
Kromě toho, že ochucuje pokrmy má kerblík také schopnost upravovat zažívací potíže.
V Evropě byl rozšířen hlavně ve středověku, Mathioli o něm psal, že je to bylinka sladká a vonná.
Kerblíková polévka je velmi jednoduchá, připraví se z vývaru několika hrstí kerblíku a zahustí smetanou s rozkvedlanými žloutky.

Související články