ZDRAVÍ A LÉČIVKY – KOPR

In Okrasná zahrada, Poradna, Příroda, Zdraví by walsla

Kopr vonný (Anethum graveolens) – lidově koprek, šír – je u nás velmi známá a hojně využívaná jednoletá bylina; dorůstá do výšky až přes 1 metr a kvete od června do září malými zeleno žlutavými květy složenými do velkých okolíků. Celá rostlina vydává typickou výraznou vůni.
Pochází z Orientu a Přední Indie a je znám jako koření, zelenina i léčivka již od starověku. Velkou důvěru měl ke kopru i císař Karel Veliký, který jej užíval na „kručení v břiše“, škytavku i proti „darebným větrům“. Slavný Mathioli mimo jiné napsal, že „okvětí i semeno svařiti a píti ženám mléko dává, dávení zastavuje, moč vyhání a žádost tělesnou umenšuje.“
Kromě kořenů využíváme celou rostlinu. – nať, listy, květy i semeno. V kuchyni je známá jako koření k masu, do salátů, omáček, pomazánek i polévek…a dovedete si představit naložené okurky bez kopru? Listy si můžeme uskladnit na zimu – usušením, do soli, do octa, zamrazit – přesto jsou nejchutnější čerstvé.
Kopr obsahuje vitamin A, C a mnoho minerálních látek jako třeba vápník, fosfor.
Koprový čaj uklidňuje při nadýmání i zažívacích potížích, pomáhá při ledvinovém onemocnění, kojícím maminkám podporuje tvorbu mléka, stejně tak i tvorbu žaludečních šťáv, a tedy i chuť k jídlu. Uklidňuje kašel a pomáhá i při nespavosti.
(vyzkoušejte náš recept na tarator – http://zahradkaruvrok.cz/)

Související články