Jahody rychle dozrávají… mlsáme, mrazíme, připravujeme knedlíky, zákusky, trhance nebo palačinky a samozřejmě také myslíme na zimu. Připravíme si jednoduchý jahodový džem a zkusíme ještě jeden zajímavě ochucený rebarborou.
Co potřebujeme
1 kg jahod, 1 Gelfix Extra (2:1) a 500 g krupicového cukru, nebo 1 Gelfix Super (3:1) a 350 g cukru
Jak na to
V podstatě můžeme postupovat podle návodu, který je uveden na Gelfixu. Jahody lehce omyjeme, nakrájíme nebo rozmačkáme, dáme do hrnce a přivedeme k varu. Přidáme sáček Gelfixu smíchaný s 2 lžícemi cukru a za stálého míchání povaříme asi 1 minutu. Pak přisypeme cukr a mícháme a vaříme alespoň 5 minut. Odstavíme a hned (opatrně) plníme do připravených (umytých a suchých) sklenic. Ty pak uzavřeme víčkem a asi na 5 minut je otočíme dnem vzhůru – poté je otočíme zpět.
Pak už chybí jen vytvořit etikety s názvem zavařeniny a rokem výroby.