ZAHRADA V ČERVNU

In Okrasná zahrada, Poradna, Zelenina by walsla

Červen – končí škola a začíná léto. Letos je ale více než rozmarný, zprvu sucho, teplo a sluníčko, v druhé polovině jako by se rozhodl, že nám to s tou vláhou vynahradí. Nechme se tedy překvapit, jak to bude dál – ale naše zahrádka nás potřebuje za každého počasí.

Bělásek
Bělásek zelný (Pieris brassicae) – je sice krásný motýl, ale dovede nám na rostlinách nadělat pěkné škody. Samičky totiž snášejí (obvykle na spodní stranu listů brukvovité zeleniny) až 300 žlutooranžových vajíček. Pokud je objevíme na spodní straně listů, můžeme zkusit postřik nebo jednoduchý trik: umístíme na listy rostlin zbytky bílých vaječných skořápek. Samička se domnívá, že je tu už obsazeno, a odletí.
Kam dávat bylinky?
Také rádi pěstujete různé bylinky? Přemýšlíte, kde vytvořit bylinkový záhon? Ale bylinky jsou přece krásné rostliny, zkuste je umístit třeba mezi trvalky nebo na skalku. Nesmíme jen zapomenout na vhodné stanoviště pro jednotlivé druhy. Na slunce např. šalvěj, rozmarýn, yzop, saturejka…Majoránku, petrželku nebo bazalku můžeme zasadit třeba na okraj zeleninového záhonu či k letničkám do kypré zahradní půdy, za vlhké stanoviště bude vděčný libeček, máta
Druhé kolo zeleninových záhonů
V červnu jsme sklidili jarní saláty, křehké kedlubny, ještě nás čeká ozimý špenát, nebo zelená cibulka. Co s uvolněnou plochou? Záhonky jsou stále připravené, půda má dost živin i vlhkosti – zkusme tedy fazolky, které vyséváme do hnízd po 3 – 4 semenech (do 10 dnů vyklíčí).