STÁLE VÁS OTRAVUJÍ MOUCHY A MRAVENCI? ZBAVTE SE JICH

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Ano – jsou nedílnou součástí přírody, ale na chatách, chalupách, na zahrádce i doma a vůbec všude uvnitř nás mouchy či mravenci nesmírně otravují. Může se stát, že příjemné odpočinkové dny se stanou honičkou těchto nechtěných nájemníků – a může se také stát, že ani chemie nezabere. V takovém případě sáhneme znovu po starých osvědčených babských radách 🙂

Zkuste lapat mouchy do této pasti: na dno lahve s úzkým hrdlem nalijeme med zředěný vodou nebo cukrovou vodou.
V boji s mouchami pomohou i listy z ořešáku, které rozložíme do okna, mouchy totiž zápach těchto listů odpudí a vlétnout do domu se jim už nebude chtít. Mouchám vadí aroma i dalších bylinek – zkuste poblíž pěstovat bazalku, mátu nebo šalvěj, pokud chcete mít za oknem kytky, zvolte muškáty nebo pelargonie – ty jim prý nevoní.

A jak proti mravencům? Nejznámější je zřejmě ocet, kterým můžeme potřít rámy oken i prahy dveří. Na mravence, kteří v domech navštěvují především kuchyně, platí i sedlina z turecké kávy, lidově lógr. Kávovou sedlinu vysypeme do mělké nádoby a dáme na místo, kde se mravenci objevují. Stejně jako mouchy odpuzuje i mravence citron, ale také například levandule nebo majoránka a místa, kde je obvykle nacházíte, posypeme mletou skořicí.
Pomocníkem je i oblíbený mok, a to pivo – v nádobě s tímto chmelovým nápojem ještě rozpustíme cukr.

Tak ať se Vám jich chytne co nejvíce!