VY SE PTÁTE – MY HLEDÁME ODPOVĚDI – KROTON

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Dobrý den, můžete mi prosím napsat, zda se dá kroton rozmnožovat i tak, že odlomený list, který ve vodě pustil kořínky, zasadím do zeminy? Bylo mi totiž líto vyhodit krásné listy odlomené při odříznutí vrcholových řízků. Dala jsem je tedy do vody a většina z nich pustila parádní kořínky. Zkusila jsem je zasadit – listy jsou stále krásné, ale nová rostlinka ani po pěti měsících veškerá žádná. Dík za odpověď Jaroslava V.

Kroton je nádherná pokojová květina a stojí za to si ji zkusit rozmnožit. V literatuře se píše o řízcích z konců výhonků, které odebereme začátkem jara případně koncem léta. Výhonek se 4 – 5 listy by měl být dlouhý cca 10 cm. Správně bychom měli (podobně jako u muškátu) nechat řeznou ránu zaschnout, ošetřit heteroauxinem (podporuje růst a rozvoj rostlinných tkání, slouží v pěstitelské praxi, například právě pro zakořeňování) a zapíchneme do množírenského substrátu nebo do směsi rašeliny a písku. Řízky přikryjeme sklenicí nebo folií – tím jim poskytneme vzdušnou vlhkost a ony dobře zakoření. Vyhovuje jim teplo (nad 20°C) a také teplá zemina – můžeme je postavit třeba na topení. Než řízky zakoření, počkáme si 2 – 4 týdny. Abychom dosáhli rozvětvení mladé rostlinky, zaštípneme po 4 týdnech vrcholek.

A pokud se znovu vrátíme k dotazu – doporučili bychom zkontrolovat kořínky, jsou-li v pořádku, obrňte se trpělivostí. Budeme rádi, pokud nám napíšete, jak jste se svým krotonem dopadla. Pokud má již někdo ze čtenářů podobnou zkušenost, napište nám.