PESTO – CO TO JE?

In Okrasná zahrada, Poradna, Příroda, Recepty by walsla

Pesto je zelená bylinková omáčka (hlavní složkou je bazalka), která pochází z Itálie, připravuje se drcením bylinných listů v moždíři dřevěnou paličkou – odtud název „pesto“ odvozen z italského pestare = tlouci, mlátit. V severní Itálii je oblíbené pesto alla genovese (podle města Janov = Genova, janovské pesto). Na Sicílii se nejčastěji vyrábí – pesto alla siciliana  (to obsahuje rajčata sušená na slunci).
Do rozdrcených listů se přidává sůl, česnek, strouhaný parmezán, piniové oříšky a olivový olej.
Přestože si můžeme pesto běžně koupit v obchodě (konzervovaná potravina), ochutnáte-li čerstvě připravené například s těstovinami – nebudete už chtít jiné.

RECEPT NA BAZALKOVÉ PESTO
Co potřebujeme
bazalka, olivový olej, parmezán, piniové oříšky (lze je nahradit ořechy vlašskými, ideálně čerstvými), sůl, česnek
Jak na to
Bazalka se rozmixuje v olivovém oleji spolu se sýrem a oříšky, solí a česnekem.
Směs můžeme uložit do skleniček – pokud na vrchu směsi bude stále vrstvička olivového oleje, vydrží pesto v chladnu i měsíce (obvykle jej ale sníte dříve – na těstoviny, toasty, chleba…)

Související články