HIT TĚCHTO DNŮ – OŘECHY!  

Jádro ořechů je směsí s vysokou koncentrací velice důležitých živin, obsahuje 16 až 22 % bílkovin, 64 až 70 % tuků, dále sacharidy a další vitamíny a biologicky aktivní látky. Bílkoviny v ořechu jsou zdraví velice prospěšné, jejich výhodou je, že neobsahují cholesterol ani množství nežádoucích nasycených tuků. Ořechy jsou bohatým zdrojem B-komplexu, vitamínu E, betakaroténu a je v nich také vitamín C.
Ořechy – především ty vlašské napomáhají k snížení tlaku krve a působí proti chronickým nemocem a pravidelnou konzumací ořechů (asi hrst ořechů alespoň 5x týdně) snížíme riziko úmrtí na srdeční nemoc či rakovinu asi o 50 %.

Ořech je spíše teplomilná dřevina, kterou vysazujeme v místech, kde zimní teplota neklesá pod -26° Celsia a v říjnu, dubnu a květnu pod -2° C. Stromy namrzají ve dřevě, hlavně když po mírném lednu najednou udeří tuhé mrazy. Ořešákům vyhovují spíše lehké a dostatečně hluboké půdy nebo hluboká hlinitá půda dobře zásobená humusem a vápníkem. Ořešák se často spokojí s jílovitě-hlinitou půdou, pokud je v ní dostatek vápníku a humusu a pH půdy je alespoň 6,5 až 7,7.
Tomuto stromu vyhovuje stanoviště, dobře osvětlené, při výsadbě musíme počítat také s tím, že ořešák bude potlačovat růst jiných rostlin a často i trávníku pod svojí korunou, jednoduše je zastíní a odebere jim živiny a vodu z půdy.