MODRÁ JE DOBRÁ…I NA PODZIM  

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Neexistuje příliš mnoho dřevin, které mají modré květy. A ještě méně je takových, na nichž vydrží květy až do pozdních podzimních dnů. Patří mezi ně i ořechoplodec klandonský, ořechokřídlec nebo také modrovous (Caryopteris). Jeho jemně fialová soukvětí připomínají levanduli a objevují se od srpna až téměř do konce podzimu.
Ořechoplodec je opadavý keř pocházející z Japonska a Číny a není zcela odolný vůči mrazům. Může se tedy stát, že v tuzemských silných mrazech namrzne – v takovém případě je nezbytné ho hluboce seříznout. Dřevina se velice rychle vzpamatuje a brzy se objeví nové výhonky. Těsně nad povrchem půdy tento keř musíme seříznout v každém případě vždy na jaře, jen tak bude kvést, protože květy se tvoří na jednoletém dřevě.
Pěstování
Keř roste rychle a dorůstá do výšky 1 až 1,5 metru. Některé nově vyšlechtěné odrůdy jsou nižší a mají kompaktnější růst než původní druh. Daří se mu na teplém chráněném stanovišti, kam svítí přímé slunce, nevyžaduje příliš vlhkou půdu. Lze ho vysadit jako solitér, ale vynikne zejména ve skupinkách na okrajích záhonů s trvalkami, v předzahrádkách, hodí se do skalek a je z něj možné vytvořit i nízký živý plot.
Vyžaduje lehkou propustnou vápenatou půdu a dobře odolává suchu. Nesnáší přemokření, a to hlavně v zimních měsících. Je dobré vyhlídnout mu místo s dostatkem slunce. V chladnějších oblastech je vhodné ho chránit třeba zimní přikrývkou. (Ovšem jsou už i odrůdy, u kterých se uvádí odolnost vůči mrazům až do -24°C.)
Rozmnožování
Když keř odkvete, objeví se plody, připomínající malé oříšky. Rostlina se snadno rozmnožuje tzv. samovýsevem. Protože ořechoplodec velmi dobře zakořeňuje, lze jej také rozmnožovat odřezky, které je třeba odebrat v červnu.