ZDRAVÍ A LÉČIVKY – MYDLICE LÉKAŘSKÁ  

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Mydlice lékařská (Saponaria officinalis) – lidově mydlačka, mydlice, mydlička, mydelník, svinský sopan, psí sapín, kravské mýdlo, psí jetel, mýdlový kořínek…je vytrvalá bylina, dosahuje asi 50 cm, má vstřícné listy a kvete téměř celé léto narůžovělými květy, které tak trochu připomínají floxy.

Má ráda spíše vlhkou půdu, slunce nebo polostín – roste podél potoků a na okrajích cest, na rumištích a lukách, na břehu vodní plochy, ale i podél železniční tratě – rozšířena je po celé Evropě, ale i v Asii či v Americe.
Obsahuje především hodně saponinu, který ve vodě pění, jméno dostala právě proto a také se odedávna používala místo mýdla. Ve středověku byla oblíbenou léčivou bylinou, používala se především na nejrůznější kožní choroby (např. akné, ekzémy, lupénka, pásový opar…), ale také proti bakteriím a plísním, podporuje tvorbu moči a potu, zvyšuje sekreci sliznic. Dlouhodobé používání bez kontroly je však nebezpečné, protože může způsobit nevolnost i zvracení (dráždí střevní sliznici). Její využití je mnohostranné – v kuchyni můžeme květ mydlice přidávat do salátů (ovocných i zeleninových) – v kosmetice ji lze použít na mytí i regeneraci vlasů či k ošetřování jemné pleti – na praní se dříve prodávala jako mýdlový prostředek – a v současnosti ji používají restaurátoři na čištění a oživování starých tapisérií.