ZDRAVÍ A LÉČIVKY – OSTROPESTŘEC MARIÁNSKÝ

In Okrasná zahrada, Příroda, Recepty, Zajímavosti, Zdraví by walsla

Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) – lidově bejlí Panny Marie, jmelí panny Marie, Kristova koruna, bodlák, bodlák mariánský, bodlák Marie, bodlák ostrý, bodlák pestrý, kardus Marie, kotlačka, koření podjedové, ostropec, ostropes, podstřel, volčec…je statná bodlákovitá rostlina. Na okrajích tuhých lesklých listů jsou pichlavé ostny. Květy mají barvu většinou červeno fialovou (zřídka se objeví i bílé) a plody jsou poměrně velké nažky s chmýřím. Ostropestřec pochází ze Středomoří (africký i evropský kontinent), ale roste i v Přední Asii – u nás se objevuje na teplejších místech (rumiště a kamenité stráně) a také se pěstuje na zahrádkách. Je to prastará léčivá rostlina známá už v antice, kdy se používala hlavně při chorobách jater, žlučníku a sleziny, při žloutence a nechutenství. Také v současnosti je ostropestřec uznávanou léčivkou. Jeho účinné látky jsou hlavně flavolignany (silymarin, silybin, silydianin, silychristin…) – využívá se jich ke komplexní léčbě – na nemocná játra (podporují jejich regeneraci například po žloutence či po nadměrném pití alkoholu či přejídání), na žlučníkové kameny (zlepšují tvorbu žluči), koliky, dále na hemoroidy, křečové žíly a bércové vředy… Nemá žádné škodlivé vedlejší účinky.
Odvar z plodů (denní dávka) – 5g semen (plodů) povaříme asi 8 minut v ½ l vody
Čaj – cca 30g plodů a ½ l vody – svaříme na polovinu množství a užíváme každou hodinu 1 lžíci
Prášek z plodů – užíváme 4 až 5 krát denně 1 lžičku

Nálev z plodů – 1 lžičku rozmačkaných plodů rozmícháme v šálku horké vody a užíváme 2 až 3 krát denně

Související články