ZDRAVÍ A LÉČIVKY – PELYNĚK PRAVÝ    

In Okrasná zahrada, Příroda, Recepty, Zajímavosti, Zdraví by walsla

Pelyněk pravý(Artemisia absinthium) – lidově apsint,  černobejl, peluň, bylina sv. Jana, hořký peluň, chlebníček, nechrasť, nechřest, pamětníček, polenek, polýnek, stříbřík velký… je vytrvalá bylina dorůstající až do výšky 120 cm. Jejím domovem je střední a jižní Evropa, mírné části Asie a Severní Ameriky. U nás roste planě v teplejších oblastech na stráních, náspech, u cest – ale také se hojně pěstuje. Rostlina je stříbrošedě plstnatá a spodní části její lodyhy dřevnatí. Kvete v červenci – září. Sbírá se celá nezdřevnatělá nať s květem a krátce před rozkvětem (červen – srpen) a suší se ve stínu. Droga má kořenitý pach a nepříjemnou hořkou chuť. Pelyněk užívali již staří Egypťané před 3 tisíci lety, vážili si ho i starověcí lékaři například Dioskorides a Galénos, i náš známý Mathioli. Byl doporučován jako lék podporující trávení, pil se při bohoslužbách a slavnostech pořádaných na počest vítězství. Tato hořká bylinka obsahuje silice, hořčiny, fytoncidy…které pomáhají vylučování trávicích šťáv. Užívá se při nechutenství, střevních kolikách, žlučníkových problémech, účinkuje i proti hlístům. Nesmí se používat v těhotenství, škodlivé je i nadměrné či trvalé užívání, hlavně společně s alkoholem by mohlo vést i k poruchám intelektu. Pelyněk se používá také v kosmetice a na posilující bylinkové koupele. Existuje několik dalších – také léčivých – druhů pelyňku: pelyněk brotan, černobýl, estragon…
Mathioli píše také o pelyňkovém vínu: „…na podzim se k hroznům přidá pelyněk, s nimi se pak vytlačí a spolu obojí se nechá v sudu kvasiti. Toto víno jest užitečné proti mnohým nedostatkům, zvláště dobře činí žaludku, což dobře znají bratři z mokré čtvrti…“

Související články