ZDRAVÍ A LÉČIVKY – PLICNÍK LÉKAŘSKÝ  

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Plicník lékařský (Pulmonaria officinalis) – lidově hvězdoš, korálky, plucník, pličník, nevlastní sestry je léčivá medonosná rostlina, která roste v hájích a stinných listnatých lesích a také na mnohých našich zahrádkách. Obsahuje třísloviny, slizové látky, saponiny, kyselinu křemičitou, vitamín C, cukry, alkaloidy, minerální látky… Brzy na jaře se sbírají spodní listy kvetoucí natě (březen – duben).
Ve středověku byl plicník často používanou léčivkou – hlavně při tuberkulóze, chrapotu, zánětu průdušek i astmatu a kašli. Má protizánětlivý, močopudný a dezinfekční účinek, působí svíravě a zvyšuje srážlivost krve. Plicník je také vyhledáván při onemocnění střev a žaludku (i při různých otravách alkoholem, chemikáliemi, užití horkých jídel či nápojů), protože ošetřuje a regeneruje sliznice v těchto místech.
Používal se hlavně v léčivých směsích spolu s jitrocelem, přesličkou či fenyklem, podbělem apod. Zevně byl vyhledáván k omývání hnisajících ran a hemoroidů.
Své uplatnění má i v kuchyni, například v Anglii jsou mladé lístky oblíbenou přísadou do různých jarních salátů a také se přidávají do polévek.
Protože droga obsahuje alkaloidy, neměl by se plicník užívat déle než 3 týdny, a také by neměl být podáván dětem do 5 let a těhotným či kojícím ženám.
Plicní čaj: květ plicníku, květů divizny a jitrocel (vše stejným dílem) – bylinky smícháme a 1 líži této směsi přelijeme ½ litrem vařící vody – necháme 15 minut louhovat – pak scedíme, nalijeme do termosky a popíjíme během dne