A JEŠTĚ NĚKTERÉ DRUHY OVOCE

In Ovoce, Poradna, Příroda, Zajímavosti, Zdraví by walsla

V souvislosti s texty o tom, jak je zdravé konzumovat ovoce a jak máme ovoce jíst, jsme vybrali několik běžných druhů ovoce. Některé z nich si můžeme jednoduše vypěstovat na zahrádce, ostatní jsou už běžně v prodeji.
ananasobsahuje minerální látky i vitamíny a enzym bromelin(pomáhá při střevních poruchách, ulevuje slinivce břišní, odvodňuje, odbourává otoky, brání proti infarktům, pomáhá rozpouštět krevní sraženiny, při úžehu, odstraňuje tzv. stařecké skvrny)
banánvysoký obsah železa a vlákniny, dále  tryptophan, vitamíny – (pomáhá při anémii, zlepšuje náladu, zvyšuje výkon mozku, pomáhá při kocovině, udržuje hladinu cukru v rovnováze, snižuje riziko vysokého KT)
grapefruitobsahuje vitamín C (růžový ho má více – 1 ks denně pokryje denní potřebu), dále betakaroten – ( chrání před infekcemi, udržuje nás v kondici a napomáhá zachovat si mládí)
hruškakromě vitamínů obsahuje minerály, hlavně vápník a fosfor (působí antibakteriálně, močopudně, pomáhá při močových kamenech a vysokém KT, pročišťuje střeva, odstraňuje zácpu a stimulují dobrou náladu)
jablko – antioxidanty, flavony, které podporují vitamin C – (snižuje riziko infarktu a mrtvice, chrání mozek před Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou a chrání DNA v buňkách, posiluje imunitní systém, srdce a krevní oběh, čistí střeva a stabilizuje hladinu cukru v krvi – a nezapomeňme: Kdo jablko denně sní, k tomu lékař nechodí.)
jahody – mají největší celkovou sílu antioxidantů, obsahují organické kyseliny, minerály draslík, zinek, hořčík, síru, vápník a vitamíny A, B, E, C – jeho obsah je srovnatelný s citrusovými plody –(ochrana před rakovinou a nemocemi srdce, před ucpáváním cév, pozitivní účinek na tvorbu testosteronu – aktivuje spermie)
kaki – obsahuje množství vlákniny, vitamínů, minerálních látek jako draslík, vápník, hořčík, fosfor, měď, mangan a také dost jednoduchých sacharidů – (rychlý zdroj energie, pomáhá trávit tuky, pomáhá nemocným játrům i ledvinám)
kiwi – dobrý zdroj draslíku, hořčíku, magnezia, vlákniny, vitaminu E a hlavně vitaminu C – obsahuje ho 2krát více než pomeranč – (podporuje látkovou výměnu, zlepšuje zrak, zpevňuje cévy a žíly, je prevencí chřipky a nachlazení, navíc podporuje dobrou náladu)
mango – výtečný zdroj vitaminů A, C, beta karotenu a draslíku a vlákniny – (pomáhá při šerosleposti a únavě očí, do kůže a vlasů přináší barvu, uklidňuje, je prevencí proti infekcím a nemocem z nachlazení)
papaya – karoten, vitamín C – (zlepšuje zrak)
pomelomá jen málo kalorií, je zdrojem velkého množství draslíku a vody – (prevence proti srdečním chorobám, zlepšuje trávení, snižuje cholesterol, pomáhá při kašli a kocovině)
pomeranč – kvalitní zdroj vitamínu C – (ochrana před chřipkou i vysokým cholesterolem, či ledvinovými kameny a také před rakovinou) – stačí prý sníst 2 až 4 pomeranče denně
vodní meloun – obsahuje 92% vody, lykopen, glutathion, draslík i vitamín C – (chrání před rakovinou, zlepšuje imunitu)

Související články